Organik Tarım Nedir,Organik Tarımın Amacı Nedir?
Organik Tarım
Nedir,Organik Tarımın Amacı Nedir?
Organik (ekolojik) tarım,
belirli kural ve gereklilikler çerçevesinde yapılan ve doğayı sömürmeyen
sürdülebilir tarım yöntemidir. Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi
kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı
tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile
havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik
tarımın geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon
tabakasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeye girmesi gibi konular
gündeme gelmiştir.
Önceleri çok çeşitli
yöntemler ve teoriler geliştirilmiş, hatta bu yöntemlere astrolojik boyutlar
katılarak ay ve yıldızların etkisini de üretime katan ekoller ortaya çıkmıştır.
Tüm bu ekoller incelendiğinde görülen temel öğe; ekolojik dengenin korunarak,
bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte aile işletmeciliği şeklinde yapılması,
dolayısıyla üretimden tüketime kısa devrelerin kurularak kendi kendine
yeterliliğin sağlanmasıdır.
Bu özelliği nedeni ile 1. ve 2. Dünya savaşları
arasında popüler olan organik tarım 1950 yılından sonra Amerika Birleşik
Devletleri’nin Marshall yardımı ile önemini yitirmiş, sağlanan ekonomik katkılar
ve aşırı desteklemeler sonucu entansif tarım süratle yayılmış, makineleşme,
kimyasal ilaç ve gübreler ile kimyasal katkı maddeleri kullanılmaya
başlanılmıştır. 60’lı yılların sonunda Avrupa Topluluğu’nun uyguladığı tarımsal
destekleme politikaları, 1970 de pestisitlerin ve kimyasal gübrenin keşfi de bu
gelişmeye katkıda bulunmuştur.
Ancak “Yeşil Devrim” olarak adlandırılan bu
tarımsal üretim artışının dünyadaki açlık sorununa bir çözüm getirmediğini,
aksine doğal dengeyi ve insan sağlığını süratle bozduğunu gören kişi ve gruplar
bu konuda araştırmalara başlamışlardır. Bu araştırmaların sonucunda bilim
çevreleri ve sivil toplum örgütlerinin baskısıyla 1979 yılından itibaren DDT
grubu pestisitlerin kullanımı A.B.D.’den başlayarak tüm dünyada yasaklanmıştır.
Bu durumda organik tarım tekrar gündeme gelmiş, 1980 yılından sonrada
tüketicilerin baskısıyla aile işletmeciliği şeklinden çıkarak ticari bir boyut
kazanmıştır. ABD’de 0-2 yaş grubu çocuk mamalarının imalinde organik ürünlerin
kullanılmasını zorunlu tutan yasanın da bu ticari boyuta katkısını belirtmek
gerekir.
Organik ürünler ticarete konu olunca beraberinde kontrol ve
sertifikasyona ilişkin yasal düzenlemeler gündeme gelmiştir. Avrupa’da önceleri
her ülke kendine göre bazı düzenlemeler yapmış, daha sonra 24 Haziran 1991
tarihinde Avrupa Topluluğu içinde organik tarım faaliyetlerini düzenleyen
2092/91 sayılı yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Ülkemizde organik
tarım faaliyetleri 1986 yılında Avrupa’daki gelişmelerden farklı şekilde,
ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda, ihracata yönelik olarak
başlamıştır. Önceleri ithalatçı ülkelerin bu konudaki mevzuatına uygun olarak
yapılan üretim ve ihracata, 1991 yılından sonra Avrupa Topluluğunun yukarıda adı
geçen Yönetmeliği doğrultusunda devam edilmiştir. Daha sonra 2092/ 91 sayılı
yönetmeliğin 14 Ocak 1992 tarihinde yayımlanan 94 /92 sayılı ekinde; Avrupa
Topluluğuna organik ürün ihraç edecek ülkelerin uymak zorunda olduğu hususlar
ayrıntıları ile belirtilmiş ve ülkelerin kendi mevzuatlarını uygulamaya
koymaları ve bu mevzuatın da dahil olduğu çeşitli teknik ve idari konuları
içeren bir dosya ile Avrupa Topluluğuna başvurmaları zorunluluğu
getirilmiştir.
Avrupa Topluluğu’ndaki bu gelişmelere uyum sağlamak üzere
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile
Yönetmelik hazırlama çalışmalarına başlamış ve “Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin
Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik” 24.12. 1994 tarihli ve
22145 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin
bazı maddelerinde uygulamada rastlanılan aksaklıkları gidermek ve organik tarım
faaliyetleri sırasında yapılacak kusur ve hatalara karşı uygulanacak
yaptırımların da yönetmelikte yer alması için, 29.06.1995 tarihli ve 22328
sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Daha
sonra 11.07.2002 tarihli ve 24812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Organik
Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir.
Organik ürünlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun tasarısı
Hükümetin acil eylem planı içerisinde yer almış ve 5262 sayılı “Organik Tarım
Kanunu” 03.12.2004 tarihli ve 25659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu
Kanuna gereğince hazırlanan “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin
Yönetmelik” 10.06. 2005 tarihli ve 25841 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak
yürürlüğe girmiştir.
Organik Tarım Kanun ve Yönetmelik esaslarına göre
üretilen bitkisel ve hayvansal tüm ürünler organik olarak değerlendirilir ve
Yönetmelikte ayrıntıları verilen etiket ve özel organik tarım logosu ile
pazarlanır.
“Avrupa Topluluğuna Organik Ürün İhraç Eden 3.Ülkeler” listesinde
yer almak üzere de gerekli bilgileri içeren bir “Teknik Dosya” hazırlanarak
öngörülen süre içinde Dışişleri Bakanlığı kanalıyla resmi başvuru
yapılmıştır.
kaynak: tarim.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder