9 Nisan 2013 Salı

Karahindiba - Karahindiba Nedir - Karahindiba Özellikleri Nelerdir?

Karahindiba - Karahindiba Nedir - Karahindiba Özellikleri Nelerdir? Karahindiba Vikipedi özgür ansiklopedi Karahindiba (Taraxacum officinale) papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir. Mısır ve Kıpçak Türkleri'nin "katagan" Çağatay Türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitki günümüze "karahindiba" olarak gelmiştir. Hindiba Arapça kökenli bir kelimedir. Tedavisi için kullanıldığı göz hastalığı trahomdan kaynaklandığı ileri sürülür. Anadolu'da acıgıcı "acıgünek" "güneyik" ve "arslandişi" olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı "radika"dır. * Bilimsel sınıflandırma o Alem: Plantae (Bitkiler) o Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) o Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler) o Takım: Asterales o Familya: Asteraceae (Papatyagiller) o Cins: Taraxacum o Tür: T. officinale o Binominal adı: Taraxacum officinale G. Özellikleri Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Çimenliklerde rahatsız edici bir ot olarak görülen bitki aslında acı çeken insanlık için çok güçlü bir şifa kaynağıdır. İçi "kengel" denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır. İç anadolu bölgesinde morzik otu olarak da bilinir. Hortum şeklinde kesilip çok güzel ses çıkardığı için bu ismi almıştır. Bileşimi ve kullanımı Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba % 5'e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca torexacin retinol levulin inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilir. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ve Hindistan'da tarımı yapılan türleri vardır ve bunların çiçek büyüklüklerinin çapı yedi santimetreye kadar varır. Dağılımı Tüm Avrupa Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde görülen yaklaşık 100 çeşidiyle kozmopolit bir türdür. Türkiye'de 49 çeşidi bulunuyor. En çok Ege ve Marmara Bölgesinde yaygın olarak görülen karahindibaya Anadolu'nun diğer bölgelerinde de sık rastlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sponsor