10 Nisan 2013 Çarşamba

Hayvancılık Hakkında Genel Bilgi


Hayvancılık Hakkında Genel Bilgi

Hayvancılık

Hayvancılık, insan beslenmesinde esansiyel besin maddelerinin kaynağını oluşturmak ve dengeli beslenmeye katkıda bulunmak yanında, bitkisel üretim ve sanayi artıkları ile başka türlü değerlendirilmesi mümkün olmayan alanları değerlendirme ve istihdam yaratma gibi özelliklere sahip olan çok yönlü bir üretim sektörüdür.
Bitkisel üretim açısından da hayvancılık önemli bir yere sahiptir. Toprağın verimliliğini arttırmak ve üretimde sürekliliği sağlamak için organik gübre olarak bilinen hayvan gübresi suni gübrelere oranla daha avantajlıdır. Suni gübrelerin bilinçsiz kullanımı topraktan yararlanmayı olumsuz yönde etkilerken, hayvan gübresi toprağın organik madde kısmını arttırıp, daha verimli ve uzun süre kullanılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Nüfusun artmasına paralel olarak hayvansan ürünlere olan ihtiyacın artması, hayvancılığın ülke ekonomisi içindeki en azından koruyacağını, hatta giderek önemini daha da arttıracağının delilidir. Hayvancılık, geçmişte ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuştur ve bu önemini bilgi-sanayi ülkesi olma sürecinde de sürdürmektedir. Nüfusun yaklaşık yarısının kırsal kesimde yaşadığı ve geçimini tarımsal üretim ile temin ettiği ülkemizde, 4 milyondan fazla tarım işletmesi bulunmakta ve bunların %96’lık bölümünde bitkisel ve hayvansal üretim birarada yapılmaktadır. Bu işletmelerin arazi varlığı, ortalama 50 dekar olmakla birlikte 50 dekardan daha az arazisi olan işletmelerin oranı %60 dolaylarındadır. Tarım işletmelerinin hayvan varlığı bakımından durumuna baktığımızda, işletme başına 3 baş sığır ve 11 baş koyun düştüğü ve ülkemiz tarımsal yapılanmanın büyük ölçüde küçük işletmelerin egemenliğinde olduğu görülmektedir. Bu durum ülkemiz tarımının en büyük problemi olarak görülmektedir. Çünkü küçük işletmeler, gider temini ve ürün pazarlanması konularında çeşitli zorluklarla karşılaşmakta; her zaman aracı ile muhatap olmak zorunda kalmaktadırlar. Zorlukların aşılmasınde en akılcı ve katılımcı çözüm,yetiştiricilerin örgütlenmesidir. Fakat bu konuda bugüne kadar yapılan çalışmalar yetersizdir. Bahsedilen genel çerçeve içerisinde ülkemiz hayvancılığının gelişebilmesi için, özellikle damızlık temini, örgütlenme ve ürün pazarlanması gibi konularda, gerektiğinde devletin düzenleyici ve yönlendirici tedbirler almasında yarar vardır.
Buna göre
Hayvancılık şu gruplarda incelenebilir:
  • Büyükbaş Hayvancılık
  • Küçükbaş Hayvancılık
  • Besicilik
  • Kürk Hayvancılığı
  • Tavukculuk
  • Arıcılık
  • Yetiştiricilik
    • Arı Yetiştiriciliği
    • Ana Arı Yetiştiriciliği
    • Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği
    • Bıldırcın Yetiştiriciliği
    • Devekuşu Yetiştiriciliği
    • Hayvan Yetiştiriciliği
    • Hindi Yetiştiriciliği
    • Keklik Yetiştiriciliği
    • Ördek ve Kaz Yetiştiriciliği
    • Brucellosis
    • Damızlık Süt Sığırlarında Dış Görünüş Özelliklerine Göre Sınıflandırma Nasıl Yapılmalıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sponsor