11 Nisan 2013 Perşembe

Bitkilerde Hastalık ve Zararlılar Hakkında Genel Bilgi

Bitkilerde Hastalık ve Zararlılar Hakkında Genel Bilgi
Bitkilerde Hastalık ve Zararlılar


Bitkisel üretimi olumsuz yönde etkileyen fak törlerin en başında hastalık ve zararlılar gel mektedir. Çok çeşitli hastalık ve zararlıların bitkilere verdiği zarar bazan yüzde yüzü bu lur. Verimi son derece düşür me yanında bit kinin kalitesinide olumsuz etkiler ler.Bu hastalık ve zararlılarla doğru mücadele etmek onların doğru teşhisiyle mümkün olabilir.
Bu hastalık ve zararlılardan önemli olanları belli başlıklar altında toplamak gerekirse:
Toprak altı zararlılar: Nematodlar, Tel kurtları ,Bozkurtlar , Danaburnu ...
Tüm bu hastelık ve zararlılarla mücadele eder ken mutlaka uzmana danışmalı ve tavsi yelere mutlaka uyulmalıdır.

Yaprak zararlıları: Yaprak bitleri , Yaprak bitleri ; Kırmızı örümcekler , Beyaz sinek Ağ kurdu,Yaprak büken,Yüzük kelebeği, Altın kelebek gibi böceklerin tırtılları bitki yapraklarını yiyerek zarar verirler.Kendilerine ağ yada paket örerler.

Hastalıklar : Külleme , Pas, Çökerten şeklinde belli başlılarını sıralayabiliriz.
4-Yabancı otlar: Üretilen bitkilerin suyuna besinine ve ışığına ortak olarak bitkinin yeterince yararlanmasını engelleyen bitkilerdir.

Süs Bitkilerinde Görülen Başlıca Hastalık ve Zararlılar
Krizantemde Japon Beyaz Pası (Puccinia horiana)
Belirtileri:
Beyaz pas yaprakların alt yüzeyinde küçük beyazımsı kabartı veya püstüller oluşturur. Üstten bakıldığında yaprakta sarımsı lekeler görülür. Püstüller açıldığında çok sayıda parlak kahverengi sporlar serbest kalır.
Enfeksiyonla simptomların görülmesi arasında geçen süre 8 gün ile 8 hafta arasında değişir. Normal olarak bu süre 2-4 haftadır. Fungusun muhtelif ırkları değişik çeşitlerde farklı etkiler yapar. Çeşitlerin fungusa dayanıklılığı aynı değildir.
Kültürel Önlemler:
Yeşil aksam kuru tutulmalıdır. Sporlar en az 5 saat suda kalırsa enfeksiyon meydana gelebilir. Bitkiyi karartma materyali ile karartmadan önce sulamak doğru olmaz.

Güllerde Pas Hastalığı (Phragmidium spp)
Belirtileri: Hastalık önce yaprak, dal ve tomurcuk saplarında sarımtrak lekeler halinde görülür. Daha sonra bu lekeler kırmızıya dönüşür. Lekeler hafif kabarık püstüller halindedir. Lekelerden dolayı bitki iyi beslenemez. Çiçek miktarı azalır. Kalite düşer. İlkbaharda çiçek tomurcuklarının açılmamasına neden olur.

Kültürel Önlemler:
İlkbaharda dal, yaprak, tomurcuk sapı ve çanak yapraklarda kırmızı kabartılar (esidi) görüldüğünde hastalıklı dallar budanmalıdır. Budama artıkları yakılmalıdır.
Toprağa düşen yapraklar toplanarak imha edilmeli ya da derince gömülmelidir.

Begonyada Külleme Hastalığı (Oidium begoniae Putt.)

Belirtileri:
Hastalık bitkinin gövde, yaprak, yaprak sapı ve çiçekte görülür. Yaprakların üzeri önce fungusun misel ve konidilerinden oluşan hafif kirli beyaz bir örtü ile kaplanır. Daha sonra yaprak kahverengileşir ve kurur.

Kültürel Önlemler:
- Temiz bitkilerden çelik alınmalıdır.
- Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Özellikle üstten sulama yapılmamalıdır.
Fasulyede: Yeşilkurt ve Tohum Sineği
Yeşilkurt
İlkbaharda Nisan sonu Mayıs başından itibaren ilk kelebekler görülmeye başlar. Kelebekler genellikle akşam üzeri uçuşurlar.
Zarar Şekli :
Yapraklarla beslenen larvalar (tırtıllar) daha sonra fasulye, domates, biber, patlıcan, bamya, nohut ve mercimek gibi sebzelerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenirler. Ayrıca bir meyveden diğerine geçmek suretiyle de bir çok meyvenin zarar görmesine neden olurlar.
Kültürel Önlemler:
Tarlada ve çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalı, çürük meyvelerin tarlada bırakılmayıp imha edilmesi gerekmektedir.
Kimyasal Mücadele:

Yeşilkurt mücadelesinde esas, koruyucu mücadele yapmaktır. Larvalar meyveye giriş yapmadan önce ilaçlamayı yapmak gerekir. Bunun için fasulye domates, biber, bamya ve nohutta Haziran başından itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilerek tarlanın büyüklüğüne göre 50-100 bitki kontrol edilerek bitki üzerinde zararlı aranır. Bulaşma oranı %5 ve yukarısı bulunursa derhal kimyasal mücadele yapılmalıdır. İlaçlamalar sabah erken veya akşam üzeri yapılmalı, bitkinin iç ve alt kısımlarının ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.
Tohum Sinegi

Zarar Şekli:
Yumurtadan çıkan larvalar toprakta organik materyallerde, tohum yataklarındaki çimlenmekte olan tohumlarda; çimlenen tohumların kök, gövde, büyüme konisi ve kotiledonlarında galeri açarak beslenir. Gövde ve kotiledonlar, toprak yüzüne çıkmadan zarar görürler. Büyüme konisi tahrip olan bitkiler gelişemez, kök ve gövdesi fazla zarar gören bitkiler kurur. En önemli konukçuları fasulye, hıyar, kabak, kavun ve karpuzdur. Çevre koşullarının böceğin gelişmesine elverişli olduğu yıllar fasulye ekimin 1-2 defa tekrarlanmasına neden olacak kadar zararlı olabilmektedir.
Mücadelesi:
Kültürel Önlemler:
Taze çiftlik gübresi yerine çiftlik gübresinin kullanılması gerekir.
Kimyasal Mücadele
Tohum İlaçlaması :
Ekimden önce 1kg tohumu ıslatacak miktarda su içinde ilaç eritilerek bu ilaçlı su ile tohum ilaçlanır. Bir süre kurutulduktan sonra ekim yapılır.
Toprak-Yeşil Aksam İlaçlaması:
Kimyasal mücadelede bir yıl önceden bulaşık olan tohum yatakları, fideliklerde ekimden önce tohum yatakları veya ocaklar mutlaka ilaçlanmalıdır. Fide dikiminden sonra ilk zarar görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sponsor